همزمان با هفته میراث فرهنگی؛
«هنر در هنر» را در کوشک احمدشاهی ببینید+گزارش تصویری
يکشنبه 31 ارديبهشت 1402 - 12:16
//= view_design::CreateFirstImage($Row["attachment"], 'org', '', 'col-lg-5 col-md-5 col-12 master_img', false) ?>
همزمان با هفته میراث فرهنگی، موزه کوشک احمدشاهی با برپایی نمایشگاه «هنر در هنر» از گنجینه این موزه میزبان علاقه مندان است.
به گزارش روابط عمومی مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران، در این نمایشگاه تعداد 19 عدد جعبه چوبي و نقره که با هنر معرق كاري، منبت كاري، مينا كاري و خاتم كاري خلق شده اند در معرض نمایش قرار گرفته است.
غالب این آثار جعبه های تزئینی هستند که در دوره پهلوی از کشورهایی همچون هند، كشمير، ميسور و غیره به ایران اهدا شده اند.
در دايره المعارف هنر(نوشته رويين پاکباز)، در تعريف معرق چنين آمده است؛ معرق طرح پيک نما يا انتزاعي ساخته شده از قطعات سنگ، شيشه، سفال، چوب رنگين بر روي ديوار، سقف، زمين و غيره است.
همچنین یکی از صنایع دستی تزیینی-کاربردی «منبت چوب» نام دارد. ریشه کلمه منبت از کلمه"نبات" گرفته شده که به معنی رویانیده است و در اصطلاح به نقش برجسته و کنده کاری گفته می شود. این وجه تسمیه به این دلیل است که برجستگی گل و گیاه بر روی چوب، سنگ و... مانند روییدن گیاه بر روی آن بوده، خصوصاً که نقوش مورد استفاده اکثراً گیاهی بوده است.
در فرهنگ دهخدا نیز میناسازی یا میناکاری این گونه تعریف شدهاست؛ نقاشی و تزیین فلزاتی همانند طلا، نقره و مس بوسیله رنگهای لعابدار مخصوصی که در حرارت بسیار زیاد پخته و ثابت شود.
تعریف خاتم کاری در دایره المعارف فارسی به اینگونه است؛ «هنر آراستن سطح اشیاء به صورتی شبیه موزائیک، با مثلث های کوچک. طرح های گوناگون خاتم همواره به صورت اشکال منظم هندسی بوده است. این اشکال هندسی را با قراردادن مثلث های کوچک در کنار هم نقش بندی می کنند. مثلث ها را از انواع چوب، فلز و استخوان می سازند. هرچه مثلث ها ریزتر و ظریفتر باشند، خاتم مرغوب تر است. در یک طرح خاتم، برای ساختن کوچک ترین واحد هندسی، حداقل سه مثلث و برای بزرگ ترین آن، حداکثر چهارصد مثلث به کار می رود.»
علاقه مندان جهت بازدید از نمایشگاه «هنر در هنر» می توانند 28 اردیبهشت تا 3 خرداد 1402 از ساعت 9 تا 17 به موزه کوشک احمدشاهی مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران واقع در میدان شهید باهنر (نیاوران) مراجعه کنند.