طومار حرز با دعای جوشن کبیر و ادعیه ماثوره؛ گنجینه ای از موزه کتابخانه اختصاصی
چهارشنبه 24 ارديبهشت 1399 - 10:54
//= view_design::CreateFirstImage($Row["attachment"], 'org', '', 'col-lg-5 col-md-5 col-12 master_img', false) ?>
"حرز" در لغت به معنای محصور و محکم و در اصطلاح به پاره ای از آیات، اذکار و ادعیه ماثوری گفته می شود که برای حفظ جان و مال از آسیب ها می خوانند.
"حرز" در لغت به معنای محصور و محکم و در اصطلاح به پاره ای از آیات، اذکار و ادعیه ماثوری گفته می شود که برای حفظ جان و مال از آسیب ها می خوانند.
در میان ادعیه ها دعاهایی با نام حرز وجود دارد که هر یک منسوب به یکی از اولیاء می باشد و به حرز ائمه مشهور هستند، دعاهایی که بر کاغذ می نویسند و هدف از تنظیم این حرزها حفظ اشخاص از آسیب ها و بلاهایی است که از هر طریقی از آسمان و زمین ممکن است بر آنان وارد شود. "ادعیه ماثوره" نیز به دعاهایی گفته می شود که از معصومین نقل شده است.
این اثر که به صورت یک طومار است شامل "دعای جوشن کبیر" و "ادعیه ماثوره" است که به منظور حفاظت و یاری جستن، از آن بهره می گرفتند.
حرز طوماری موجود در موزه کتابخانه اختصاصی به طول یک متر و عرض سه و نیم سانتی متر با خط نسخ و به شیوه "غباری" (یعنی به اندازه ای ریز تحریر شده که از آن به غباری یاد می شود) بر روی پوست آهو با عیار خط عالی کتابت شده است.
این اثر دارای کتیبه با بوم مطلایی و رنگین نویسی لاجوردی بوده و اطراف سر فصل ها با حاشیه همگام الوان و مطلایی آرایش یافته است.
افتتاح طومار با سر لوح مُذهب و مُرصع همراه با دعای جوشن کبیر آغاز شده و اختتام آن با عبارت " بحق محمد و آله الطاهرین" به پایان می رسد.
پژوهش و گردآوری: مریم شریفی