اهدای عضو؛ نجات جان‌ها با فرهنگ‌سازی و آگاهی عمومی

شنبه 11 اسفند 1403 - 11:53
نایب رئیس انجمن اهدای عضو ایرانیان گفت: هزاران عضو قابل پیوند هر سال در کشور از دست می‌رود و برای نجات جان بیماران، فرهنگ‌سازی و همکاری همه‌جانبه ضروری است‌.

به گزارش روابط عمومی مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران ، امید قبادی نایب رئیس انجمن اهدای عضو ایرانیان در نهمین مراسم سالروز تأسیس انجمن اهدای عضو ایرانیان که در تالار آبی مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران برگزار شد، گفت: انجمن پیوند اعضا از سال 1394 فعالیت خود را آغاز کرده و در حال حاضر 52 عضو دارد که در شش شاخه اصلی ازجمله فرهنگ‌سازی و آموزش خانواده‌ها فعالیت می‌کنند. طی 23 سال گذشته، 11500 خانواده تحت آموزش قرار گرفته‌اند و بیش از 5 هزار نفر به این روند پیوسته‌اند.

قبادی ادامه داد: این اقدامات تأثیر چشمگیری بر ذخیره ارزی کشور داشته و تا پایان سال 1401، حدود 250 هزار میلیارد تومان صرفه‌جویی ارزی به همراه داشته است.

وی تأکید کرد: ایران تنها کشوری است که در تمام شاخه‌های پیوند اعضا فعال است. بااین‌حال، چالش اصلی در کشور، نهادینه‌سازی فرهنگ اهدای عضو است. در حال حاضر، از میان 3000 هزار بیمار مرگ مغزی، تنها 1000 هزار خانواده رضایت می‌دهند.

قبادی افزود: درحالی‌که سالانه 7000 هزار بیمار در انتظار پیوند جان خود را از دست می‌دهند. این در حالی است که ایران دارای پزشکان متخصص و زیرساخت‌های لازم برای پیوند اعضاست، اما به دلیل کمبود فرهنگ‌سازی، اعضای قابل پیوند دفن می‌شوند.

وی تصریح کرد: در کشور 67 واحد اهدای عضو فعال هستند که وظیفه شناسایی و برداشت اعضای بیماران مرگ مغزی را بر عهده دارند.

قبادی گفت: پزشکی، بیش از 50 درصد فرآیند پیوند به فرهنگ وابسته است. برای مثال، اگر فردی دچار شکستگی شود، مستقیماً به متخصص ارتوپدی مراجعه می‌کند، اما در مورد پیوند، آگاهی و فرهنگ عمومی نقش تعیین‌کننده‌ای دارد.

وی ادامه داد: چگونه ممکن است که والدین یک کودک با سرماخوردگی نگران شوند، اما والدین کودکی که در انتظار پیوند قلب است، مجبور باشند شاهد مرگ او باشند، در حالی‌که عضو مورد نیاز در کشور وجود دارد اما به خاک سپرده می‌شود.

وی با اشاره به تلاش‌های بزرگان عرصه پیوند از جمله استاد فاضل و دیگر متخصصان برجسته گفت: ایران دارای ظرفیت‌های علمی و فنی لازم برای گسترش پیوند اعضاست، اما نیازمند ارتقای آگاهی عمومی است.

وی خاطرنشان کرد: صداوسیما و رسانه‌های کشور باید نقش پررنگ‌تری در این زمینه ایفا کنند.

نایب رئیس انجمن اهدای عضو ایرانیان گفت: زمانی به رئیس صداوسیما گفتم تا زمانی که ما برای پخش یک تیزر فرهنگ‌سازی التماس کنیم، کودکان در انتظار پیوند جان خود را از دست می‌دهند.

به گفته وی؛ نباید منتظر بمانیم تا روزی یکی از عزیزان خودمان به این پیوند نیاز پیدا کند؛ بلکه باید همین امروز دست به دست هم بدهیم.

قبادی تأکید کرد: اگر رسانه‌ها 50 درصد از بار فرهنگ‌سازی را بر عهده بگیرند و پزشکان 20 درصد مشارکت کنند، با حمایت دولت و مردم، می‌توان تحول بزرگی در پیوند اعضا ایجاد کرد.

وی همچنین با اشاره به نقش مسئولان و هنرمندان در جلب توجه عمومی افزود که انجمن پیوند اعضا در 23 سال فعالیت خود، همواره پذیرای مسئولان بوده است، اما به دلیل ماهیت موقت مسئولیت‌ها، تمرکز اصلی بر روی مردم و نهادهای دائمی بوده است.

قبادی در پایان با اشاره به پیشرفت‌های صورت‌گرفته در حوزه آموزش اظهار داشت که در سال 1394 تنها 74 کارشناس در کشور فعال بودند، اما امروز این تعداد به 7000 نفر رسیده است.

وی افزود: انجمن، افرادی را برای گرفتن رضایت از خانواده‌های بیماران مرگ مغزی آموزش داده است تا این فرآیند بدون آسیب روحی انجام شود.

قبادی در پایان خاطرنشان کرد: با توسعه سامانه‌های پایش عملکرد و اجرای سیاست‌گذاری‌های کلان، می‌توان نرخ اهدای عضو را افزایش داد و از هدر رفت اعضای قابل پیوند جلوگیری کرد.

شناسه خبری: 3695
تاریخ انتشار: 1403/12/1111:53
هشتگ ها: #مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران, #اهدای عضو

آخرین مطالب