به بهانه ثبت جهانی هنر نگارگری (مینیاتور)

معرفی اثری از گنجینه کاخ صاحبقرانیه

پنج‌شنبه 27 آذر 1399 - 11:38
بازگردیدن اسکندر از سفر مشرق (برگی از خمسه نظامی) بدون رقم اواخر قرن دهم هجری شمسی مینیاتور و خوشنویسی نستعلیق آبرنگ پوشان و طلا روی کاغذ ابعاد: ۱۱*۱۷ سانتی متر محل نگهداری: گنجینه کاخ صاحبقرانیه

 بازگردیدن اسکندر از سفر مشرق (برگی از خمسه نظامی)

بدون رقم

اواخر قرن دهم هجری شمسی

مینیاتور و خوشنویسی نستعلیق

آبرنگ پوشان و طلا روی کاغذ

ابعاد: ۱۱*۱۷ سانتی متر

محل نگهداری: گنجینه کاخ صاحبقرانیه

 

به پیشنهاد ایران و ۳ کشور دیگر؛ «هنر مینیاتور» ثبت جهانی شد

به گزارش روابط عمومی مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران و به نقل از خبرنگار میراث آریا، پرونده چندملیتی هنر نگارگری (مینیاتور) در پانزدهمین اجلاس کمیته بین‌الدول میراث‌فرهنگی ناملموس یونسکو با کسب رأی مثبت داوران این کمیته روز چهارشنبه ۲۶ آذرماه ۹۹ در فهرست میراث جهانی ناملموس بشری قرار گرفت و جهانی شد.

 

در روز سوم برگزاری این اجلاس، پرونده «هنر نگارگری (مینیاتور)» به‌صورت مشترک با کشورهای ترکیه، جمهوری آذربایجان و ازبکستان مورد بررسی قرار گرفت و به ثبت جهانی رسید.

محمدحسن طالبیان معاون میراث‌فرهنگی کشور در حاشیه برگزاری این اجلاس مجازی ضمن تشکر از دفتر ثبت آثار، حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی و سیدعبدالمجید شریف‌زاده مدیر گروه پژوهشی هنرهای سنتی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری و مسئول تهیه بخش ایرانی پرونده در خصوص اهمیت ثبت هنر نگارگری (مینیاتور) به میراث‌آریا گفت: «ثبت یک هنر خاص برای یک کشور جایگاه نیاکان مردمان آن کشور را برجسته کرده و نوعی واکنش عاطفی را نسبت به میراث‌فرهنگی و هنری ایجاد خواهد کرد.»

او افزود: «ثبت هنر نگارگری (مینیاتور) می‌تواند ضمن ارتقای جایگاه منطقه در زمینه تنوع فرهنگی جهان، قدرت تخیل و تأسیس یک هنر منحصر به‌فرد را در آگاهی عمومی جامعه تقویت کند و به‌عنوان محرکی نیرومند در زمینه مطالعات هنری در زمینه و بافت فرهنگ جهانی، ایفای نقش کند.»

طالبیان این هنر را نوع خاصی از نقاشی عنوان کرد  که بر اساس ویژگی‌های فرهنگی، ادبی و الزامات مبتنی بر مواد اولیه از قبیل طلا، نقره، شنگرف و لاجورد و نوع نگاه به جهان، طبیعت و تفسیر آن، در جوامع سنتی شکوفا شده و تا به امروز باقی مانده است.

 

دکتر مونسان ثبت جهانی هنر نگارگری (مینیاتور) را تبریک گفت

در متن پیام تبریک دکتر علی‌اصغر مونسان آمده است:

«هنر نگارگری در ایران سابقه ای چندهزارساله داشته و ایرانیان از دیرباز ارتباط عمیقی با نگارگری و هنرمندان نگارگر داشته ‌اند.

این هنر که به مینیاتور نیز موسوم است در طول تاریخ تصویرگر شادی ها، غم ها و احوالات مختلف مردم ایران بوده   است. هنرمندان نگارگر در نزد مردم ایران از شأنی والا و ارزشمند برخوردار بوده و هستند.

ثبت جهانی هنر نگارگری (مینیاتور) به عنوان پانزدهمین میراث‌فرهنگی ناملموس جهانی کشور را به عموم مردم ایران تبریک می‌گویم و امیدوارم آینده ایران همچون پرده ‌های نگارگری ملون و شاد باشد.»

 

"مراسم زیارت کلیسای تادئوس"، "جشن مهرگان" و "هنر ساختن و نواختن عود" در انتظار ثبت جهانی

سه پرونده «مراسم زیارت کلیسای تادئوس»  به‌صورت مشترک با ارمنستان، «جشن مهرگان» به‌صورت مشترک با تاجیکستان و «هنر ساختن و نواختن عود» به‌صورت مشترک با سوریه در روز پنجشنبه ۲۷ آذرماه ۹۹ مورد بررسی اعضای کمیته قرار خواهد گرفت.

 

پانزدهمین اجلاس مجازی کمیته بین‌الدول میراث‌فرهنگی ناملموس که از روز دوشنبه ۲۴ آذرماه ۹۹ به میزبانی جامائیکا آغاز به کار کرده است تا ۲۹ آذرماه ۹۹ (۱۴ تا ۱۹دسامبر ۲۰۲۰) ادامه دارد.

 

 نشست ‌های این کمیته هر روز به ‌صورت آنلاین از ساعت ۴ تا ۷ بعدازظهر برگزار می‌شود.

 

عکس: کریم صباغی 

شناسه خبری: 2634
تاریخ انتشار: 1399/9/2711:38
هشتگ ها:

آخرین مطالب