شیخ مصلح الدین سعدی بیتردید بزرگترین شاعری است که بعد از فردوسی آسمان ادب فارسی را با نور خیرهکنندهاش روشن ساخت و آن روشنی با چنان تلألویی همراه بود که هنوز پس از گذشت هفت قرن تمام از تأثیر آن کاسته نشده است و این اثر تا پارسی برجاست همچنان برقرار خواهد ماند.
اول اردیبهشت ماه در تقویم ملی ایرانیان همزمان با سالروز تولد شیخ اجل سعدی به عنوان «روز بزرگداشت سعدی» نام گرفته است. به همین بهانه اثری از این شاعر نامدار ایرانی محفوظ در موزه کتابخانه نیاوران معرفی میشود.
نام اثر: نسخه خطی گلستان سعدی
نوع خط: ثلث و نسخ
نوع مطلانویسی این اثر: فاقد مطلانویسی
نام مؤلف: شیخ مصلح الدین سعدی
نام کاتب و تاریخ کتابت: فرقای اصفهانی؛ دوره معاصر
نوع صفحات افتتاح کتاب رنگیننویسی در قالب شنگرف و بیاضنویسی است و با عنوان کتاب گلستان شیخ سعدی -علیه الرحمه- آغاز مطلب نموده است. فضای درون متنی، مجدول و مطلا گردیده است و فضای درون متنی، توسط جدول ساده محاط گردیده است و فاقد حاشیههای مزین است.
تاریخ آرایش تزئینات درون متن صفحات افتتاح: دوره معاصر
تعداد صفحات کتاب: این کتاب، دارای 221 صفحه است.
مطلع کتاب:
این کتاب با نام «کتاب گلستان شیخ سعدی-علیه الرحمه-» و عبارت: «بسم الله الرحمن الرحیم، منت خدای را عزّ و جل که طاعتش موجب قربت است و شکر اندرش مزید نعمت» آغاز شده است.
خاتمه کتاب:
کتاب با مثنوی:
«ما نصیحت به جای خود کردیم روزگاری در این به سر بردیم».
بیان ویژگیهای خاص اثر: کتابت در قالب ثلثنویسی و رنگیننویسی، از ویژگیهای خاص این اثر است و نموداری از استفاده از خطوط ستّه در کتابت کتب است.
قطع و ابعاد اثر: رحلی کوچک؛ 5/40×5/29 سانتیمتر
نوع جلد اثر: چرمی