معرفی اثر:قالیچه تصویری با طرحی از داستان شیخ صنعان و دختر ترسا درکاخ موزه اختصاصی نیاوران به بهانه روز بزرگداشت عطار نیشابوری

قالیچه تصویری با طرحی از داستان شیخ صنعان و دختر ترسا برگرفته از کتاب منطق الطیر عطار نیشابوری می باشد.

قالیچه تصویری با طرحی از داستان شیخ صنعان و دختر ترسا برگرفته از کتاب منطق الطیر عطار نیشابوری می باشد.

• محل بافت : کرمان (راور)

• نخ و پشم 

• گره شمار :  حدود 90رج  

• ابعاد : 1.57* 2.37 متر مربع 

• محل نمایش : کاخ موزه اختصاصی نیاوران 

• تاریخ بافت (قدمت ): اواخر قرن 13 ه.ش

ادبیات از راه پندارها ، قصه ها و فرهنگ به فرش منتقل می شود و فرش به عنوان رسانه انتقال دهنده مفاهیم می تواند هنر و فرهنگ را نسل به نسل منتقل کند که این مورد برخاسته از ویزگی هنری و عامیانه فرش است. فرش شیخ صنعان و شعر عطار هر دو دارای وجوه عرفانی، تعلیمی، اخلاقی و روایی هستند. 

داستان شیخ صنعان و دختر ترسا از مشهورترین داستان های ادبی ایران است که عطار، شاعر پُرآوازه ایران، آن را روایت می کند. این داستان در یکصد سال گذشته، بارها مورد توجه هنرمندان فرش کرمان بوده است و نمونه های متعددی ازآن را بافته اند؛ به نحوی که گروهی مستقل از قالیچه های تصویری کرمان به این طرح اختصاص یافته است.

در این قالیچه نیز نمونه ای زیبا و خوش بافت از این گروه را نظاره گر هستیم که علاوه بر مزیّن شدن به چهار مصراع از این سروده خیام، حاشیه اصلی نیز منقوش به چند تصویر دیگر از همین داستان است. 

می خوردن من نه از برای طرب است                 نه از بهر نشاط و ترک دین و ادب است 

خواهم که به بیخودی برآرم نفسی                    می خودرن و مست بودنم زین سبب است

شاید خلّاقانه ترین بخش از طراحیِ این قالیچه، تأکیدی بر زُنّار است که دختر ترسا هم در تصویر زمینه و هم در تعدادی از تصاویر حاشیه بر کمر خود بسته است. زُنّار، شال یا کمربند مسیحیانی بوده است که در سرزمین مسلمانان و به امر آنان بر کمر می بسته اند تا از غیرمسلمان متمایز گردند. در این قالیچه، زُنّارِ دخترِ ترسا، مزیّن است به نقشِ مشهور بُته که هم مشهورترین نقشِ پتّه ها و هم قالی های این منطقه است.