معرفی اثر: میز تشریفاتی به سبک لوئی شانزدهم در موزه صاحبقرانیه

این اثر جزو آثار اهدایی یا خریداری شده از کارخانه سور فرانسه در دوره قاجار بوده است که هم اکنون در کاخ موزه صاحبقرانیه نگهداری می شود.

میز تشریفاتی  به سبک  لوئی شانزدهم 

• هنرمند:E.Grisard d,aprés Gallet  

• سال ساخت اثر: 1887 میلادی 

• ساخت کارخانه سور (Sèvres) فرانسه 

• ابعاد: 80 *76 سانتی متر 

• محل نگهداری: کاخ موزه صاحبقرانیه 

 

براساس برخی از تصاویر باقی مانده از دوره قاجار، این اثر جزو آثار اهدایی یا خریداری شده از کارخانه سور فرانسه در دوره قاجار بوده است که هم اکنون در کاخ موزه صاحبقرانیه نگهداری می شود.

این میز پایه‌ای مجلل، متعلق به قرن نوزدهم، با چینی‌های فاخر Sèvres تزئین شده است. پایه‌ای به سبک آنتیک از برنز طلاکاری‌شده دارد که در زیر فاصله‌گیر آن مهر برنزی حک شده است.  این اثر نفیس متعلق به دوره لوئی شانزدهم (ناپلئون سوم ) است و با تزئینات نئوکلاسیک غنی، جلوه‌ای باشکوه دارد.

سینی دایره‌ای شکل میز با مدال‌های طلایی و طرح‌های برجسته چینی تزئین شده است. نشان ملی Sèvres، شامل دو حرف L در هم تنیده که با تاج سلطنتی پوشیده شده، در میان این تزئینات دیده می‌شود. همچنین نام هنرمند یا تزئین‌کننده اثر بر روی آن درج شده است.

در مرکز سینی، پرتره‌ای از لویی شانزدهم Louis XVI در لباس تاج‌گذاری قرار دارد که در میان مدال‌هایی با چهره‌های بانوان برجسته دربار او احاطه شده است. برخی از چهره های شاخص این میز شامل افراد زیر می باشد: 

 

مادام دو سوین  (Madame de Sévigné)

دوشیزه دو فونتانژ  (Mademoiselle de Fontanges)

ماری ترز اتریشی  (Marie-Thérèse d'Autriche)

ماری آدلاید ساووی، دوشس بورگوندی  (Marie-Adélaïde de Savoie, Duchesse de Bourgogne)

مادام دو مونتسپان  (Madame de Montespan)

لوئیز-الیزابت دورلئان، دوشیزه اورلئان  (Louise-Élisabeth d'Orléans, Mademoiselle d'Orléans)

 

 

 

کارخانه سور (sevres) فرانسه

برند (نشان تجاری) سور فرانسه یکی از برندهای پیشگام در تولید ظروف دکوری چینی است. این کارخانه، یکی از اصلی‌ترین کارخانه‌های چینی اروپایی محسوب می‌شود. این محصول در واقع ادامه راه تولیدات چینی Vincennes است. این برند کیفیت محصولات خود را در هر زمانی از تاریخ حفظ کرده است. 

در سال 1740 کارخانه Vincennes توسط لوئی پانزدهم و مادام پمپادور تأسیس شد. دلیل اصلی ایجاد این کارخانه، رقابت با کارخانه‌هایی ازجمله شانتی فرانسه و میسن در آلمان بود. چندین سال بعد، در سال 1756 این کارخانه به ساختمانی در Sèvres منتقل شد. تصمیم گرفته شد که محل جدید کارخانه در نزدیکی قلعه de Bellevue ساخته شود.

این کارخانه در سال 1759 توسط لوئی پانزدهم خریداری شد. از آن پس مالکیت این کارگاه به دولت فرانسه واگذار شده بود. پس از پادشاه نیز مادام پمپادور اجازه داشت که بر آن نظارت کامل داشته باشد. 

پس از این موفقیت‌ها، در اغلب کارخانه‌ها از سبک و استانداردهای به کار رفته در محصول برند سور فرانسه به جای چینی مایسن استفاده می‌کردند. کیفیت کار به قدری بود که این برند، موقعیت به دست آورده را تا قرن 19 حفظ کرد. خط تولید به جای مانده از این سبک، هنوز تا حدود زیادی بر اساس خلق اشیاء معاصر امروزی پیش رفته است. 

 

لوئی شانزدهم (به فرانسوی: Louis XVI) (23 اوت 1754 – 21 ژانویه 1793 میلادی) 

لویی شانزدهم از خاندان پادشاهان بوربون از تا 21 سپتامبر 1792 یعنی انحلال سلطنت در این کشور، پادشاه فرانسه بود. در سال 1770 او با یک دوشس اتریشی به نام ماری آنتوانت ازدواج کرد که دختر ماریا ترزا و فرانسیس اول، امپراطور روم مقدس بود. بعد از اشتباهات مکرر در حکومت، لویی شانزدهم باعث شد انقلاب فرانسه قوت گرفته و تاج و تختش را ویران کند. وی در سال 1793 به خاطر خیانت به کشور اعدام شد. او و ملکه ماری آنتوانت به فاصله نه ماه هر دو زیر تیغ گیوتین رفتند.

 

 

گرد آورنده: مهناز اسدی