در پایان دهه هشتاد میلادی، وی کار خود را با پروژههای عکاسی بینالمللی در مغولستان، هنگکنگ و آلبانی برای آژانسهای "رافو" و "سیگما" آغاز کرد. در سال 1990 تصمیم گرفت بار دیگر به عنوان عکاس آزاد روی پروژههای بلندمدت تمرکز کند و فعالیت او در این زمینه همچنان ادامه دارد.
تاکنون مجموعه عکسهای او در نشریاتی نظیر "نیویورکتایمز"، "ژئو"، "لایف"، "پاریماچ" و غیره منتشر شده و چندین جلد کتاب از او به چاپ رسیده است. سِتبون در کنار عکاسی خبری به عکاسی هنری و چاپ کتاب نیز مشغول بوده و عکسهایش در سراسر جهان به نمایش درآمده است.
میشل سِتبون در "نوفللوشاتو" و همچنین پرواز انقلاب به همراه امام خمینی (ره) حضور داشته و این لحظات تاریخی را ثبت کرده است. 28 هزار قطعه عکس از آثار هنری این عکاس فرانسوی از ابتدای تحولات انقلاب اسلامی و مبارزات مردمی، سخنرانی امام خمینی (ره) در بهشت زهرا و مدرسه علوی و همچنین مراسم استقبال مردم از رهبر کشورشان از عکسهایی است که توسط این هنرمند فرانسوی ثبت گردیده و گنجینه گرانقدری از خاطرات دوران انقلاب اسلامی است.
به گفته وی: «من چون به واسطه انقلاب اسلامی ایران به یک چهره مطرح و بینالمللی تبدیل شدم، از سوی ملت ایران دِینی بر گردن دارم که با چاپ عکسها و در اختیار قرار دادن این آثار و برگرداندنشان به ایران، سعی کردم دِینم را ادا کنم و این بهانهای شد تا امانت را به جامعه ایرانی برگردانم.»
نمایشگاه حاضر، منتخبی از آثار کتاب "روزهای انقلاب" این عکاس است که به مناسبت چهلوششمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی با همکاری انجمن عکاسان انقلاب و دفاع مقدس به نمایش گذاشته شده است.
روایت "میشل سِتبون" از واقعهنگاری روزهای انقلاب
ماجرای ایران برایم داستانی بسیار طولانی و مهم است. اهمیت آن به این دلیل است که انقلاب ایران، اولین گزارش بزرگ بینالمللی من بود و زندگیام را متحول کرد. من کار خود را به عنوان یک عکاس خبری چند سال قبل و بلافاصله بعد از فارغالتحصیلی در رشته معماری شروع کردم چرا که به سیاست بینالملل علاقه وافری داشتم.
افتخار دیدن وقایعی را داشتم که سیمای جهان را تغییر داد. انقلاب ایران برایم فرصتی را فراهم ساخت تا یک عکاس خبری واقعی شوم. من آموختههای زیادی در رابطه با فرهنگ و مردم ایران دارم و باید به خاطر کمکهای این مردم در روزهای پرخطر انقلاب تشکر کنم.
من وقایع انقلاب اسلامی را از ماه فوریه 1978 تا 1980 پوشش دادم. از اول انقلاب درحالیکه هیچکس تصور نمیکرد رژیم شاه سقوط کند، من عکاسی میکردم. در زمان راهپیماییهای عظیم تابستان 1978 ( 1357 خورشیدی) در تهران بودم و حتی صبح روز "جمعه سیاه" در میدان ژاله حضور داشتم.
اولین تصاویر چهره امام را زیر درخت سیب در "نوفللوشاتو" من ثبت کردم و در هواپیمایی بودم که امام را به ایران بازگرداند و سپس روزهای دشوار تغییر حکومت را پوشش دادم. من در تمامی لحظات حساس انقلاب حضور داشتم و در سال 1979 اولین کتاب با موضوع انقلاب اسلامی را منتشر کردم.
در آن زمان گروهی از عکاسان جوان و با استعداد ایرانی ظاهر شدند که این کشورشان و داستانشان بود. آنها همکاریشان را با آژانسهای بینالمللی نیز آغاز کرده بودند. من ایران را ترک کردم، زمان آن رسیده بود تا جای خود را به عکاسان خبری ایران بدهم و به دنبال داستانهای دیگر بروم. هرگز نمیتوانم چیزی که ایران به من داد را فراموش کنم و از آن زمان، ایران جایگاهی ویژه در قلب من دارد.
پس از سی سال تصمیم گرفتم همه آرشیو عکس خود در رابطه با انقلاب را به صورت یک یادداشت "روزنگار" در اینترنت منتشر کنم. پس از چند هفته دریافتم که هزاران ایرانی هر روز از صفحه فلیکر (FLICKR) من جهت مشاهده عکسهای انقلاب بازدید میکنند. بدیهی است که صاحبامتیاز این عکسها من بودم ولی این را نیز میدانستم که داستان و خاطرهها متعلق به مردم ایران است، و من میخواستم این خاطره را به ایران بازگردانم، به همین دلیل کتاب "روزهای انقلاب" برایم بسیار مهم و به نحوی ادای دِین به مردم ایران است، چرا که انقلاب، زندگیام را برای همیشه تغییر داد و من امروز هنوز هم همچون گذشته تحتتأثیر ایران قرار دارم و چاپ این کتاب راه مناسبی برای قدردانی از مردم ایران است. به نظر من خاطرات مهم هستند. اگر از گذشته خود غافل باشید نخواهید توانست آینده خود را درک کنید ...
میشل سِتبون
درباره کتاب "روزهای انقلاب؛ واقعهنگاری عکاس فرانسوی از انقلاب اسلامی ایران"
کتاب "روزهای انقلاب" مجموعهای از واقعهنگاریهایی است که توسط عکاس فرانسوی میشل سِتبون از سالهای انقلاب سال 1357 ثبت کرده است. این مجموعه که شامل عکسهایی از سالهای انقلاب است، مجموعهای بسیار کامل است که تمام وقایع آن سالها و آن روزهای پر از آشوب را با جزئیات پوشش داده است.
مجموعه تصاویری که میشل ستبون در این کتاب به ثبت رسانده، توسط انجمن عکاسان انقلاب و دفاع مقدس منتشر شده است.
مهم ترین ویژگی این کتاب، جامعیت آن و نیز وجود تصویر رویدادهایی در آن است که کمتر در روایتهای انقلاب 1357 دیده شدهاند. عکسهایی مانند دیدار محمدرضا پهلوی از مرقد امام رضا (ع) و همزمان، دیدار او از کارخانه "ایران ناسیونال" در مشهد در آغاز این کتاب، از توجه گردآورندگان این کتاب به پیوستگی پدیدهها و علت رخدادها خبر میدهد.
"روزهای انقلاب" با به تصویر کشیدن برخی از وقایعی که کمتر دیده شده و یا اصلاً دیده نشدهاند مانند دیدار محمدرضا پهلوی از مشهد، ضیافت شام با "خوان کارلوس" پادشاه اسپانیا، نمای بیرونی سینما و پوستر فیلمهایی که در آن به نمایش در میآمد، گله گوسفند در کنار کیوسک تلفن، مردم کنجکاو جلوی خانهها، از ناهمسازیها و علتها پرده برداشته است.