روزهای تعطیل نوروز بهترین فرصت برای ایجاد تجربیات نو و ارزشهای عالی برای کودکان و نوجوانان است.خلاقیت و کارگروهی، تقویت مهارت کلامی و افزایش اعتماد به نفس موضوعاتی است که اگر توسط مربیان با تجربه و به همراه بازی و قصه خوانی مطرح شود، باعث رشد و تعالی شخصیت کودک و افزایش کیفیت زندگی او در آینده خواهد شد.
واحد حفاظت و مرمت مجموعه اقدام به برپایی دو کارگاه "مرمت نقاشی" و کارگاه آموزشی "مرمت، بازی و ذهن خلاق " کرده است. هدف از کارگاه اول معرفی و ایجاد آگاهی در زمینه نحوه نگهداری آثار تاریخی در مجموعه نیاوران برای همه مخاطبین موزه است و در کارگاه دوم هدف اصلی آموزش در زمینه مرمت و میراث فرهنگی برای کودکان نوحوانان است . این گارگاه با طراحی بازی هایی که ریشه در شناخت میراث فرهنگی و فن مرمت دارد سعی بر آن دارد تا با ایجاد چالش ذهنی برای کودکان و نوجوانان علاوه بر آگاهی و آشنایی هماهنگی بین ذهن و دست آنها و در نتیجه خلاقیت ذهنی و عملی آنها را فعال کند.
روابط عمومی مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران در خصوص معرفی این کارگاههای آموزشی تفریحی با مهدی کلیایی( کارشناس ارشد مرمت آثار تاریخی از دانشگاه هنر تهران) که از سال 95 تاکنون مسوولیت واحد حفاظت و مرمت مجموعه نیاوران را بر عهده دارد ، به گفتگو نشستند.
فواید فعالیت کارگاهی برای تقویت تخیل و خلاقیت چیست؟
"خلاقیت شکل ارزشمندی از ابراز وجود است و روش هایی که خلاقیت کودکان بروز می کند به آنها کمک میکند تا افکار، احساسات، علاقه ها و ناپسندهای درونی خود را درک کنند.وقتی تخیل فرزندتان را پرورش می دهید، به پرورش خلاقیت او کمک می کنید و به عنوان یک فرد رشد می کند. این نوع فعالیت های کارگاهی به همه زمینه های یادگیری بچه ها کمک می کند."
"فعالیت های کارگاهی به کودکان کمک می کند تا اطلاعات را مرتب، سازماندهی و تجزیه و تحلیل و مسائل را حل نمایند.خلاق بودن، اعتماد به نفس کودک شما را برای امتحان تجربیات و فعالیت های جدید افزایش می دهد، پشتکار و صبر او را افزایش می دهد و به او کمک می کند تا ایده های خود را توسعه دهد."
هدف اصلی از برپایی این کارگاه آموزشی و تمرینی چه بوده و شامل چه بخشهایی می شود؟
" این کارگاه آموزشی با الهام از فنون مرمت و عناصر میراث فرهنگی تعدادی بازی و سرگرمی که ذهن کودکان را به چالش های سرگرم کننده ترغیب می کند و سعی در ایحاد هماهنگی بین ذهن و دست مخاطبین و در نتیجه ارتقا سطح خلاقیت ذهنی آنها خواهد داشت.از جمله این بازی های می توان به این موارد اشاره کرد بازی راز بهار در کاشی هفت رنگ که در آن مخاطبین با ساخت جور چینی از کاشی ها با هنر کاشی هفت رنگ و همچنین قطعه یابی و بازسازی آن آشنا می شوند. بازی سفر در نقاشی های قاجار که در این بازی کودکان با ساخت جور چین نقاشی با هنر نقاشی در دوره قاجار و همچنین قطعه یابی و بازسازی آن آشنا می شوند . قصه های آبی کوچولو که داستانی برای آشنایی کودکان با بازسازی و مرمت اشیا عتیقه و شناخت میراث فرهنگی با روایتی داستانی از یک قطعه گمشده از یک طرف سفید آبی که در قامت یک دختر بچه تعریف می شود."
"بازی قطعه گمشده که در آن کودکان با پیدا گردن قطعه گمشده نقاشی تلاش در بازسازی و کامل کردن نقاشی می کنند."
"بازی خط بنایی با عنوان " با اسمت لوگو درست کن " که در آن کودکان و نوجوانان با اتکا بر خط هندسی بنایی و با استفاده از کاشی های قطع کوچک در ساخت یک تابلوی کاشی و طراحی و ساخت اسم خودشان در آن تلاش می کنند ."
"بازی گلبرگ های گچبری که در آن تلاش می شود کودکمان با ساخت عناصری گچی با آرایه های معماری ایران آشنا شوند."
"بازی سفال بندانگشتی یا مینیاتوری که طی این کارگاه کودکان با ساخت سفال جرخ ساز با اتکا بر دستگاههای چرخ سفالگری کوچک قطعات سفالی بسیار کوچک تولید می کنند. یک مهارت فیزیکی کلیدی که می تواند از طریق فعالیت های کارگاهی بهبود یابد، مهارت های حرکتی ظریف است. یادگیری توسعه مهارت های حرکتی ظریف نیازمند تمرین است. در طول کارگاه های صنایع دستی، کودکان به طور منظم از عضلات مختلف انگشتان، مچ دست و دست خود استفاده می کنند. استفاده منظم از این ماهیچه ها قدرت و ظرافت آنها را بهبود می بخشد، که سپس کارهای دیگر مانند نوشتن را بسیار آسانتر می کند."
کارگاههای آموزشی در بهبود مهارت های اجتماعی و ارتباطی کودکان چقدر موثر است؟
"یکی از فواید فعالیت کارگاهی بهبود مهارت های اجتماعی است. فعالیت های کارگاهی به دلیل جنبه تعاملی و مشارکتی خود، به بچه ها کمک می کند تا مهارت های اجتماعی را که در بزرگسالی به آن نیاز دارند، توسعه دهند.این فعالیت ها می توانند به کودکان کمک کنند تا یک حس قوی از خود ایجاد کنند. در واقع، بهبود عزت نفس و حس تعلق یکی از مزایای بسیار مهم فعالیت های کارگاهی است."
"پرورش ایده های کودکان در فعالیت کارگاهی و تبدیل آنها به چیزی عینی و ملموس، باعث غرور عمیق، رضایت و عزت نفس می شود. این به کودک شما امکان می دهد تا به توانایی های خود برای توسعه تفکر خود اعتماد کند زیرا می داند که ایده هایش شناخته شده و ارزشمند است.علاوه بر این، ثابت شده است که هنر و فعالیت های خلاقانه تأثیر مثبتی بر سلامت و آرامش روانی دارند."
امسال با کارگاههای مرمت،بازی و قصهخوانی در مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران، نوروزی به یادماندنی را برای کودکان رقم خواهیم زد. این کارگاهها با هدف آموزش و آگاه سازی کودکان و نوجوانان با مفاهیم و ارزش میراث فرهنگی و ثروت های تاریخی، مرمت آثار تاریخی و فرهنگی و همچنین ایجاد آگاهی در زمینه نحوه برخورد و مواجهه با آثار تاریخی و آیین بازدید از موزه ها ، از 1 تا 12 نوروز در ضلع حنوبی کاخ نیاوران بر پا شده است.