"نشان لبخند" یک جایزه بین المللی است که توسط کودکان به بزرگسالانی اهدا می شود که در عشق، مراقبت و کمک به کودکان متمایز هستند.
ایده "نشان لبخند" در سال 1968 توسط مجله لهستانی"Kurier Polski" (کوریر پولسکی) با الهام از آثار "واندا ماریا هوتومسکا" (نویسنده، فیلمنامه نویس و شاعر لهستانی کودکان) مطرح شد.
در سال 1979 (که توسط یونسکو سال بین المللی کودک اعلام شده بود) دبیرکل وقت سازمان ملل متحد "کورت والدهایم" این نشان را به رسمیت شناخت و از آن پس "نشان لبخند" به نشان بین المللی تبدیل شد.
در سال 1996 ، در شهر "ربکا"، موزه نشان لبخند در محوطه پارک خانوادگی معروف به "ربکولند" تأسیس شد. پس از آنکه این منطقه به عنوان "شهر کودکان از سراسر جهان" به رسمیت شناخته شد؛ ابتکاری برای افتتاح دهکده دائمی بابانوئل لهستان ارائه شد که نامه هایی از کودکان سراسر لهستان به بابانوئل را می پذیرفت.
در سال 2003 جلسه منشور بین المللی "نشان لبخند" در خارج از مقر "ورشو" در شهر "چید ویدنیتزا" sidwidnica ، جایی که مرکز دوستی کودک در حال احداث بود برگزار شد.. پس از آن به طور رسمی "چید ویدنیتزا" "پایتخت رویاهای کودکان" نامگذاری و 21 سپتامبر 2003 ، به عنوان "روز نشان لبخند کودک" اعلام شد.
پس از آن مجموعه تلویزیونی "هاتومسکا" برگزاری مسابقه ای برای طراحی نشان لبخند اعلام کرد.
لوگوی جایزه لبخند توسط یک دختر نه ساله از گوهوازی، به نام "اوا خروباک" خلق شد. او با استفاده از بشقاب به عنوان الگو، تصویر خورشید را کشید و پرتوهای ناصافی از نور را به آن اضافه کرد.
این طرح، یکی از 45000 طرح ارائه شده بود، که توسط "سیمون کوبیلینسکی" گرافیست و کاریکاتوریست لهستانی انتخاب شد که آن را به شکل کنونی بسط و گسترش داد.
همه نامزدهای نشان لبخند باید توسط کودکان معرفی شوند. نامزدها می توانند توسط یک کودک یا گروهی از کودکان انتخاب شوند.
اسامی نامزدها را می توان از سراسر جهان ارسال کرد. نامزدها باید افرادی دارای عشق فوق العاده و فعالیت و کار برای کودکان باشند. این نشان دو بار در سال اعطا می شود: در بهار و پاییز.
برندگان جایزه لبخند در حال حاضر شامل حدود 1000 نفر از تقریباً 50 کشور هستند.
این مدال - که نشان دهنده خورشید خندان است - در ورشو لهستان توسط بخش بین المللی نشان لبخند اهدا می شود. روش خاصی برای تزئین وجود دارد. در موارد خاص، تزئین مدال را می توان در خارج از لهستان (در کشور برندگان نشان) انجام داد.
حق استفاده از عنوان "شوالیه نشان لبخند" فقط برای کسانی تضمین می شود که نشان را طی مراسم رسمی توسط بخش بین المللی نشان دریافت کرده باشند.
اگرچه اکثر 59 نفر از اعضای بخش بین الملل، لهستانی تبار هستند، این بخش همچنین شامل نمایندگی از کشورهای دیگر نظیر آذربایجان، ارمنستان، آرژانتین، استرالیا، بلاروس، بلژیک، کانادا، جمهوری چک، فرانسه، گرجستان، آلمان، مجارستان، ایران، ایتالیا، ژاپن، لیتوانی، رومانی، روسیه، صربستان، سودان، تونس، اوکراین، انگلستان و ایالات متحده، نیز می باشد.
"ملالا یوسف زای" جوانترین شوالیه ای است که تاکنون نشان لبخند را دریافت کرده است، وی در سال 2016 در 19 سالگی این نشان را دریافت کرد و مسن ترین آن "ایرنا سندلر" 97 ساله در سال 2007 بود.
برخی از برندگان نشان لبخند عبارتند از:
پاپ ژان پل دوم
پاپ فرانسیس
دالایی لاما
مادرترزا
اوپرا وینفری
نلسون ماندلا
به امید دنیایی پر از صلح و لبخند برای همه کودکان
گردآوری و تنظیم: مهناز اسدی