تصویر مسجد امام اصفهان؛ اثری از عباسعلی پورصفا در موزه کتابخانه اختصاصی

تصویر مسجد امام اصفهان (۱۳۴۹ ه.ش) هنرمند: عباسعلی پورصفا (۱۳۹۴-۱۳۰۰ ه.ش) رنگ روغن روی بوم ۶۳*۹۹ سانتی متر محل نگهداری: گنجینه موزه کتابخانه اختصاصی نیاوران

تصویر مسجد امام اصفهان (۱۳۴۹ ه.ش)

هنرمند: عباسعلی پورصفا (۱۳۹۴-۱۳۰۰ ه.ش)

رنگ روغن روی بوم

۶۳*۹۹ سانتی متر

محل نگهداری: گنجینه موزه کتابخانه اختصاصی نیاوران

 

استاد عباسعلی پورصفا در سال ۱۳۰۰ در اصفهان متولد شد. وی ۶ سال دوره ابتدایی تا اول دبیرستان را در مدرسه علّیه تحصیل کرد و در سال ۱۳۱۶ به هنرستان صنعتی رفت. 

 

در سال ۱۳۱۸ هنرستان هنرهای زیبا از هنرستان صنعتی تفکیک شد. در هنرستان جدید التاسیس رشته های مینیاتور، استیل قلمزنی، زری بافی، کاشیکاری, منبت کاری، میناکاری، قالی بافی، نقاشی و طبیعت سازی به سرپرستی مرحوم استاد عیسی بهادری تدریس می شد. پورصفا در هنرستان جدید التاسیس در رشته نقاشی و طبیعت سازی درس می خواند.

 

نخستین استاد پورصفا مرحوم استاد عیسی بهادری بود و پس از ایشان محمد معیدی دورنماسازی با رنگ روغن را از روی مدل به پورصفا تعلیم داد. پورصفا صورت سازی را بدون تعلیم آموخت.

 

او در این باره می گوید: "به یاد دارم موقعی که هنرجو بودم آقای رخسار که از شاگردان درجه اول کمال الملک بود آقای بهادری را مدل کرد و صورت او را با رنگ روغن کشید. من برای آنکه صورت سازی یاد بگیرم ده مرتبه از روی آن کپی کردم."

 

استاد پورصفا با مرحوم ابوعطا و استاد رستم شیرازی و بزرگان دیگری هم دوره بود. او پس از اتمام دوره هنرستان به دانشگاه تهران رفت و در رشته نقاشی مشغول به تحصیل شد ولی قبل از فارغ التحصیلی به اصفهان بازگشت و در سال ۱۳۲۲ به سمت استاد هنرستان هنرهای زیبا استخدام شد.

 

پورصفا که موفق به دریافت نشان درجه یک هنری شد تابلوهای ابنیه در نقاشی ایران و نیز نقش چهره را به صورت نقطه چین برای بافت فرش پایه گذاری کرده است.

 

او در طول ۳۱ سال هنرجویان بسیاری پرورش داد و در ده ها نمایشگاه داخلی و خارجی شرکت داشت. آثار بسیاری از او در موزه های داخلی و خارجی نگهداری می شود.

 

این نقاش برجسته اصفهان خرداد ۱۳۹۴ در سن ۹۴ سالگی در بیمارستان کاشانی اصفهان درگذشت.

 

پژوهش و گردآوری: پروانه اسکاش