سومین نشست اعضاء کارگروه حفاظت و مرمت ایکوم امروز پنج شنبه 10 اسفند ماه در مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران، این نشست تخصصی که با حضور دکتر محمدحسن طالبیان معاون میراث فرهنگی کشور، دکتر رسول وطن دوست رئیس گروه حفاظت ایکوم ایران، مهندس سید رحمت اله رئوف حنان مدیر مجموعه نیاوران، مهدخت محیط طباطبایی مسئول دبیرخانه ایکوم ایران و نماینده ایکوم در این نشست و جمعی از اعضاء گروه حفاظت و مرمت ایکوم ایران در سالن کنفرانس این مجموعه برگزار شد، به منظور تشکیل کارگروه های تخصصی در گروه حفاظت و مرمت ایکوم ایران بود.
دکتر وطن دوست در ابتدا ضمن ابراز خشنودی از برگزاری این نشست و همچنین قدردانی از همکاری رئوف حنان مدیر مجموعه نیاوران گفت: یکی از ابزارهای گروه حفاظت ایکوم به منظور ایجاد هماهنگی و تبادل اندیشه بین اعضاء، برگزاری کنگره و جلسات تخصصی با هدف آموزش و انتشار دستاوردها و همچنین ایجاد بستری برای گفتگوی دائمی بین حفاظت گران و مرمتگران است.
در ادامه نشست گزارشی از خبرنامه فصلی گروه حفاظت ایکوم به عنوان مهمترین بخش فعالیت این گروه توسط یکی از اعضاء ارائه گردیده و عنوان شد این گروه در نظر دارد نسبت به انتشار خبرنامه این نشست ها در سطح بین المللی جهت انعکاس پروژه های تخصصی مرمتی و دستاوردهای آن و اعلام ظرفیت های ایران با هدف تعامل و تبادل اندیشه با کشورهای منطقه اقدام کند.
دکتر طالبیان معاون میراث فرهنگی کشور نیز ضمن ابراز خرسندی از فعالیت چنین گروه های تخصصی در کمیته ملی موزه های ایران عنوان نمود: علیرغم اعتبارات محدود بخش های دولتی، همدلی و همیاری بین این دستگاه ها برای تحقق یک اقدام فرهنگی حتی در سطح بین المللی افزایش یافته و در این راستا بهره مندی از خدمات و معلومات چنین NGO هایی بسیار سودمند است.
رئوف حنان مدیر مجموعه نیاوران و دبیر و مجری آئین نامه کمیته حفاظت از آثار تاریخی کشور نیز در این نشست ضمن خیر مقدم به ارائه گزارشی در خصوص نحوه تدوین آئین نامه کمیته حفاظت از آثار تاریخی پرداخت.
وی افزود: مصوبه ای در راستای حفاظت از میراث فرهنگی در 12 بند از سوی شواری عالی امنیت ملی کشور به سازمان میراث فرهنگی صادر شد که این سازمان را موظف می نمود تا آئین نامه حفاظت از میراث تاریخی و فرهنگی را تنظیم کند.
رئوف حنان گفت: تهیه و تنظیم این آئین نامه قریب به 8 سال به طول انجامید و در نهایت در سال 1381 با همکاری مهندس بهشتی رئیس وقت سازمان میراث فرهنگی، جمعی از کارشناسان حوزه های مختلف و همچنین مقامات برون سازمانی و از آن جمله شورای عالی امنیت ملی کشور، وزارت کشور و وزارت اقتصاد و دارایی این آئین نامه در 34 ماده تهیه و مصوب شد.
گفتنی است نسخه ای از آئین نامه کمیته حفاظت از آثار تاریخی کشور بین حاضرین توزیع شد و در ادامه، اعضاء به بیان دغدغه ها در حوزه های تخصصی فعالیت خود پرداخته و پیشنهادات خود را با معاون میراث فرهنگی کشور در میان گذاشتند.
شایان ذکر است تعدادی از اعضاء این گروه نیز از طریق اسکایپ در گفتگو شرکت داشتند و در پایان هر یک از اعضاء بر اساس دستور جلسه ضمن پیشنهاد عناوین کارگروه های تخصصی در حوزه های مختلف حفاظت و مرمت آثار از جمله مستندسازی، شیشه و سرامیک، آرایه های معماری و ...، به اعلام اسامی اعضاء پیشنهادی در هر کارگروه پرداختند.
یادآور می شود ایکوم بزرگترین خانواده جهانی موزه شناسان و سازمانهایی است که به نحوی با تعریف موزه در ارتباط هستند و دارای کمیته های متعدد تخصصی بین المللی و از آن جمله کمیته حفاظت است. این کمیته به همراه بیستویک کارگروه خود، به حافظان، دانشمندان، مسئولان و سایر متخصصان این فرصت را میدهد که ضمن همکاری و مطالعه، حفاظت و تجزیه و تحلیل فرهنگی آثار تاریخی مهم را ترویج دهند.
اعضای آن در جلسات بینالمللی ویژهای شرکت میکنند و از طریق نشریات هیئت مدیره و کارگروه ها و نشریاتی که برای جلسات سهسالانه چاپ میشوند، در جریان فعالیتهای کمیته قرار میگیرند. در طی یک دهه گذشته تقریباً هزار مقاله تخصصی از سوی اعضای این کمیته ارائه و چاپ شده است.