هنرمند: حسین زنده رودی (1316)
نام اثر: روزنه آبی (1342)
تکنیک اثر: رنگ روغن روی بوم
ابعاد: 170*170 سانتی متر
حسین زنده رودی در 20 اسفندماه 1316 در خانواده ای مذهبی در شهر تهران متولد شد. او با وجود مخالفت های شدید والدینش در هنرستان هنرهای زیبای پسران نام نویسی کرد. از او به عنوان سردمدار مکتب سقاخانه یاد می کنند. به زعم خودش با دیدن یک پیراهن دعانویسی شده در موزه ایران باستان هنر گذشته ایران را کشف کرد. در دهه 30 خورشیدی با شرکت در نمایشگاه های انجمن ایران و آمریکا موفق به اخذ جایزه شد.
او در اوایل دهه 40 به تکه چسبانی و جفت و جورکاری (اسمبلاژ) روی آورد. با چسباندن هر چیز کهنه و فرسوده بر روی بوم و با استفاده از کفش های کهنه و پاره تا یک لحاف مندرس و جعبه های چوبی میوه مجسمه بزرگی به نام "کابوی" ساخت و در شب افتتاحیه خود بر بالای آن نشست.
آشنایی حسین زنده رودی با آتلیه ای به نام "کبود" که از طریق پرویز تناولی صورت گرفت، نقش بسزایی در بیشتر شناساندن او شد. در آنجا بود که بسیاری از آثار مذهبی اش را که اغلب برگرفته از صحرای کربلا و شهدای آن است به نمایش گذاشت و از طریق فروش آن ها به پاریس رفت. بسیاری از آثار او در بی ینال های متعددی در پاریس، آمریکا و برزیل به نمایش گذاشته شد.
سال 1343 خورشیدی سال پرکاری برای او بود. حسین زنده رودی با بهره گیری از شیوه های تذهیب و خوشنویسی از ظرافت و دقت قلم در دنیایی از رمز و کنایه مخاطب را قرار می دهد. مایه اصلی کار او از الفبای عربی/ فارسی، ترکیب بندی های انتزاعی استادانه و سیاه و سفید است. در سال 1350یک مجله فرانسوی او را در کنار اندی وارهول، مارک توبی، فرانک استلا و ... به عنوان ده هنرمند برتر جهان نام می برد.
زنده رودی از نمادگرایی خط عربی بهره می گیرد و آن را با عناصری برکشیده از سنت ایرانی در می آمیزد و به طریقی بی نظیر دست به نوسازی و نمایش این فرم های ابتدایی می زند و ارزش معنایی عام به آن ها می بخشد.
آثار حسین زنده رودی در مجموعه های متعددی در ایران و خارج از کشور نگهداری می شود که در اینجا به ذکر بعضی از آن ها بسنده می کنیم:
موزه هنرهای معاصر تهران
موزه هنرهای زیبا (مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد)
موزه جهان نما (مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران)
موزه هنر مدرن شهر پاریس
موزه هنر مدرن نیویورک
موزه voor volkenkunde در رتردام هلند و.....
منابع: پیشگامان هنر نوگرای ایران.حسین زنده رودی.رویین پاکباز.یعقوب امدادیان/ دائره المعارف هنر.رویین پاکباز
گردآورنده: سمیه عیوض زاده