در روز جهانی بناها و محوطه های تاریخی صورت گرفت
تجلیل از مهندس سعیدی، مرمتگر پیشکسوت کشور

مراسم تجلیل از مهندس علی اکبر سعیدی به پاس بیش از نیم قرن فعالیت مستمر در زمینه مرمت همزمان با برگزاری گرامیداشت روز جهانی بناها و محوطه های تاریخی در تالار آبی مجموعه فرهنگی ـ تاریخی نیاوران برگزار شد.

مراسم تجلیل از مهندس علی اکبر سعیدی به پاس بیش از نیم قرن فعالیت مستمر در زمینه مرمت همزمان با برگزاری گرامیداشت روز جهانی بناها و محوطه های تاریخی در تالار آبی مجموعه فرهنگی ـ تاریخی نیاوران برگزار شد.

 

در آیین بزرگداشت روز جهانی بناها و محوطه های تاریخی، مراسم تجلیل از مهندس علی اکبر سعیدی به عنوان یکی از پیشکسوتان حوزه مرمت کشور با حضور جمع کثیری از کارشناسان و پیشکسوتان سازمان میراث فرهنگی برگزار شد.

 

«محمد حسن محبعلی» در روز جهانی بناها و محوطه های تاریخی، به سابقه و ویژگی های کاری و اخلاقی مهندس سعیدی اشاره کرد و افزود: آشنایی من با مهندس سعیدی از سالهای 1344 آغاز شد، زمانی که در مدیریت حفاظت آثار تاریخی مشغول به کار بودند. مهندس سعیدی از همان زمانی که من ایشان را می شناسم در فعالیت بودند و اکثر بناهایی که مشکل سازه ای داشتند به وی سپرده می شد و هیچ زمانی در انجام کار نه نگفتند.

 

محبعلی ادامه داد: مهندس سعیدی از قبل از انقلاب از مدیران فعال دفتر حفاظت آثار تاریخی بودند و در تمام مدت کاری همیشه بسیار با ایمان و فعال در تمام زمینه های طرح های حفاظتی و عمرانی آثار نظارت داشتند به طوری که یکی از ویژگی های بارز او فعالیت مداوم با روی گشاده بود.

 

وی گفت: حفاظت از چهار قاپی قصر شیرین قبل از انقلاب، اضافه کردن یک طبقه زیرزمین به موزه ایران باستان، نجات بخشی گنبد عظیم مدرسه سپهسالار تهران، مقاوم سازی بنای جدید پشت موزه دوران اسلامی که کاملا شکسته شده بود و ده ها نمونه ارزشمند دیگر که در کارنامه شان دارند.

 

«محمد منصور فلامکی» یکی از پیشکسوتان میراث فرهنگی کشور نیز در خصوص ویژگی های کاری مهندس سعیدی افزود: تقدس بناهای تاریخی به معنای حرمت گذاری بر ارزش های الهی ـ انسانی و هنری ـ فنی نهفته در بناهای تاریخی ایران نزد مهندس علی اکبر سعیدی در حد دستوری آسمانی مقدس است.

 

وی افزود: از دیدگاه علی اکبر سعیدی، پرداختن به بناهای تاریخی ارزشمندی که توان جوانی خود را از دست می دهند، به قید جرات در نوآوری و حرمت گذاری بر ذخائر فنی ـ ساختانی معماری های پرقدر ایران، آفرینشی نو و اقدامی متکی بر قدرت در بازخوانی و تشخیص و کاربرد فنون و هنر معماری است.

 

سعیدی شان و منزلت مرمت است

«اسکندر مختاری» استاد دانشگاه نیز در ادامه مراسم تجلیل از مهندس سعیدی گفت: جایی که علی اکبر سعیدی حرف می زند مخاطب اطمینان پیدا می کند به مرمتگر. او یکی از افراد خبره در حوزه مرمت ایران بود که هسته اصلی دفتر شورای فنی سازمان را تشکیل دادند. 

 

مختاری ادامه داد: آنچه از سعیدی آموختم شان و منزلت مرمت است. هر جا او بود و هر جا او هست مرمت جایگاه دارد. صبور و سختکوش و بی نیاز است. بی نیاز به مال و بی نیاز به جای و جایگاه. اعتباری که طی پنجاه سال کوشش و مداومت در راه نگهداشت میراث این سرزمین کسب کرده است و او را در قله اهل فن مهندسی ساختمان های تاریخی قرار داده است و بی شک او سرمایه مرمت کشور است.

 

«سید مهدی مجابی» نیز یکی دیگر از متخصصان حوزه میراث فرهنگی است که در سخنانی به ویژگی های شخصیتی این مرمت گر پرداخت.

 

وی گفت: مهندس سعیدی از بزرگان مرمت ایران که در اوج رونق فعالیت های ساخت و ساز حرفه ای کشور در دهه 40 که کلیه نیروهای متخصص را به خود جذب کرده بود ترجیح داد در زمینه حفاظت و مرمت در سازمان ملی حفاظت و اثار باستانی و اداره کل بناهای تاریخی کارش را آغاز کند.

 

وی به همراه معدودی از پیشگامان این راه همانند شادروان مهندس پیرنیا، مهندس شیرازی، مهندس فروغی و... نقد جوانی و دستمایه علمی را در این راه سرمایه گذاری کرد.

 

«حسین رایتی مقدم» نیز از دیگر پیشکسوتان میراث فرهنگی بود که در این مراسم حضور داشت. وی گفت: در این فرصت اندک امکان گذاردن حق بیش از 50 سال فعالیت و خدمات موثر فنی ـ فرهنگی علی اکبر سعیدی امکانپذیر نیست. بنابراین تنها به برخی از فرازهای شخصیتی و خدماتی وی اشاره می کنم.

 

سعیدی با سابقه ترین همکار فنی در تشکیلات رسمی و دولتی حفاظت و مرمت بناهای تاریخی است که از آغاز تاسیس ملی حفاظت آثار باستانی ایران در این سازمان حضور یافته و از یاران بسیار نزدیک زنده یاد مهندس پیرنیا و دکتر شیرازی بوده است.

 

وی گفت: سعیدی شخصیتی فنی، محاسباتی، دقیق و در عین حال با درکی عمیق از ارزشهای فنی زیبایی شناسانه میراث فرهنگی ایران و بسیار توانا در بررسی و نقد پروژه های حفاظت، مرمت و احیاء بناها، محوطه ها و بافت های تاریخی است.

در این مراسم از سوی محمد حسن طالبیان معاون میراث فرهنگی کشور، سید محمد بهشتی رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، رئیس مرکز آموزش عالی میراث فرهنگی، رحمت اله رئوف مدیر مجموعه فرهنگی ـ تاریخی نیاوران، دانشجویان وی و ... هدایایی به رسم یادبود اهداء شد.

 

همچنین در این مراسم باتوجه به شعار میراث فرهنگی و گردشگری پایدار میزگردی با حضور سید مهدی مجابی، رازقی و آرش نورآقایی برگزار شد.

 

پایان این مراسم شرکت کنندگان از تعدادی از کارگاه های مرمتی شهر تهران از جمله مسجد سپهسالار، سردر باغ ملی و پارک مینیاتور تهران بازدید کردند.