اثر نقاشی با عنوان "تردستان" اثر هنرمند شهیر بلاروسی، مارک شاگال، در موزه جهان نمای مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران جلوه نمایی می کند.
به گزارش روابط عمومی مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران یکی از آثار ارزشمند مارک شاگال با عنوان "تردستان" با داشتن بسیاری از نمادهای تصویری و ویژگیهای خاص این هنرمند که گوشه ای از ضمیر ناخود آگاه و سبک منحصر به فرد این نقاش را به تصویر کشیده است مجذوب دید بازدیدکنندگان موزه جهان نما است.
زاخاروویچ شاگال هفتم جولای سال 1887 در ویتبسک که بخشی از بلاروس فعلی است متولد شدو در سال 1985 چشم از جهان فروبست. او در خانوادهای با 9 فرزند بزرگ شد که پدرش ماهیفروش بود. همین نکته بعدها در بسیاری از آثار این نقاش ظاهر شد؛ کارشناسان هنری عقیده دارند ماهیهایی که از گوشه و کنار تابلوهای شاگال سردرمیآورند و حتی بعضی از اوقات در حال پرواز هستند، خاطرات آن دوران را بازتاب میدهند و برای خود نقاش، یادآور پدرش هستند.
این هنرمند تا پایان عمر در آثارش تصاویری را ثبت میکرد که ریشه در دوران کودکی او، زادگاهش و فرهنگ فولکلور داشتند.
در نقاشیها و آثار چاپی این هنرمند عناصری دیده میشوند که تکرار آنها را میتوان در بیشتر این آثار دید. هر یک از این عناصر نمادی از یکی از تفکرات این هنرمند نقاش است. برای مثال گاو در نقاشیهای او بهعنوان نمادی از «بهترین شکل زندگی» شناخته میشود؛ درخت نماد دیگری از زندگی است؛ نوازنده ویلن، یکی دیگر از نمادهایی است که در تعداد زیادی از آثار این هنرمند به چشم میخورد. نوازنده ویلن در زادگاه او نقشی محوری داشت و در لحظات حساس زندگی هر فرد(تولد، ازدواج و مرگ) حضور پیدا میکرد تا هم پیامآور شادی و هم اندوه باشد.
شاید مارک شاگال برای افرادی که چندان با نقاشی آشنا نیستند، هنرمند شناخته شدهای همچون پیکاسو یا ونگوگ نباشد اما به احتمال زیاد این افراد با دیدن آثار شاگال، ارتباط بسیار راحتتری با نقاشیهای او برقرار میکنند. ارتباطی که برقراری آن با آثار هنرمندانی مانند پیکاسو در بیشتر مواقع بسیار سخت و دشوار است.
شاگال با وجود آنکه در دوران جنبشهای هنری مختلفی فعالیت میکرد اما بهطور کامل جذب هیچیک از آنها نشد و سبک کودکانه منحصربه فردی را پیدا کرد که به مشخصه آثارش تبدیل شد. وی همچنان از رویاهای کودکی و افسانهپردازیهای ذهنی خود که همگی ریشه در زادگاهش داشتند برای خلق آثارش استفاده میکرد.
شاگال در نقاشیهایش از نمادهای مختلفی استفاده میکرد که شاید هر مخاطبی، ارجاعات آنها را متوجه نشود اما به راحتی میتواند زبان تصویری ساده شاگال را درک کند. شاید به همین دلیل باشد که او را نقاش خیالها و خاطرهها میدانند.
گفتنی است موزه جهان نما یکی از موزه های مجموعه فرهنگی-تاریخی نیاوران است که کلکسیونی از آثار هنری اهدایی یا خریداری شده ایرانی و خارجی در دوران پهلوی را با دو معیار تنوع و نفاست آثار هنری و همچنین گسترة زمانی خلق آن ها در خود جای داده است.