عنوان کتاب: صراه النجاه
نویسنده: ابوالحسن الاصفهانی
انتشارات:نجف مطبعه مرتضویه
تاریخ انتشار: 1349
رساله شریفه صراط النجاه که جزو جلدهای نمونه از سری کتب چاپی موجود می باشد در اصل به زبان عربی بوده که توسط ابوالقاسم الموسوی اصفهانی به فارسی برگردانده شده است و در سال 1349 هجری خورشیدی در چاپخانه مرتضویه نجف اشرف طبع گردیده است.
اصل این کتاب توسط سید ابوالحسن اصفهانی که از علما و فقهای معروف قرن 12و 13 هجری بوده اند تقریر گردیده است. موضوع کتاب در باب مسایل شرعیه و عملیه شیعیان می باشد.
سید ابوالحسن در سال 1284 قمری در دهکده کوچک مدیسه از توابع لنجان اصفهان پا به عرصه وجود نهاد. وی در اصل از سادات موسوی شهر بهبهان بود. پس از طی دروس ابتدایی طلبگی در زادگاه خود تصمیم گرفت به حوزه علمیه اصفهان مهاجرت نماید. در اوایل بلوغ هنگامی که تنها چهارده بهار از زندگی خود را پشت سر نهاده بود به اصفهان رفت و در مدرسه صدر حجره ای گرفت و به درس و بحث مشغول شد. در سن 24 سالگی به منظور بالا بردن معلومات خویش در سطح عالی و بهره گیری از دانش شخصیت های علمی حوزه بزرگ نجف و سامرا در سال 1307 قمری رهسپار عراق گردید و از محضر بزرگانی همچون آیات عظام میرزا محمد حسن شیرازی، آخوند خراسانی و... بسیار استفاده برد.
مشهورترین اثر آیت اله اصفهانی کتاب وسیله النجاه می باشد که کتاب جامعی در فقه است و شامل اکثر مسایل فقهی مورد نیاز مسلمانان آن عصر بود. بسیاری از فقها و مراجع بزرگ بر این کتاب حاشیه زده و شرح نوشته اند. برخی از کتب فقهی که بنا بر ترتیب کتب وسیله النجاه نگارش یافته عبارتند از تحریر الوسیله اثر روح اله الموسوی الخمینی و حواشی آیات عظام بجنوردی، شاهرودی، میلانی، خویی، گلپایگانی و...
وی در اواخر عمر به بعلبک لبنان سفر کرد و در سن 81 سالگی دار فانی را وداع گفت. پیکر شریف ایشان در صحن مطهر امیر المومنین علی علیه السلام به خاک سپرده شد. در ترجمه فارسی عنوان کتاب وسیله النجاه به صراط النجاه تغییر یافت.
گردآورنده: پروانه احمدی