نشست علمی مرمت و بهره برداری بناها و شهرهای تاریخی اسپانیا در مجموعه نیاوران برگزار شد

نشست علمی مرمت و بهره برداری بناها و شهرهای تاریخی اسپانیا بر اساس نمونه و تجربیات پروژه های تکمیل شده در این کشور عصر روز یکشنبه 12 آذرماه در سالن کنفرانس مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران برگزار شد.

نشست علمی مرمت و بهره برداری بناها و شهرهای تاریخی اسپانیا بر اساس نمونه و تجربیات پروژه های تکمیل شده در این کشور عصر روز یکشنبه 12 آذرماه در سالن کنفرانس مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران، این نشست تخصصی که با هماهنگی معاونت میراث فرهنگی و با حضور گروه اسپانیایی فعال در عرصه مرمت بناهای تاریخی به سرپرستی پروفسور ماریا ژوزفا بالاگوئرو دکوئیار معمار و مدرس دانشگاه پلی تکنیک والنسیا، ادواردو لوپز بوسکتس سفیر اسپانیا، پرهام جانفشان سرپرست صندوق احیاء و بهره‌برداری از بناها و اماکن تاریخی و فرهنگی، وحید قاسمی مشاور فرهنگی این مجموعه و جمعی از کارشناسان سازمان میراث فرهنگی برگزار شد، دو طرف از نزدیک درباره تجربیات و آخرین دستاورد های علمی این حوزه به بحث و تبادل نظر پرداختند.

در ابتدا سفیر اسپانیا ضمن ابراز خوشنودی از برگزاری این نشست گفت: با هماهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نشست تخصصی همکاری های مشترک میان بخش خصوصی اسپانیا و طرف ایرانی فعال در حوزه مرمت و احیاء بناهای تاریخی در حال برگزاری است و با توجه به رویکرد ویژه دولت ایران به مسئله احیاء بناهای تاریخی و نقش آن در کاهش اتکا به درآمدهای نفتی، افق روشنی پیش روی همکاری های دو جانبه مشاهده می شود.

وی در همین راستا به اهمیت توریسم فرهنگی و نقش آن در حفظ میراث فرهنگی و در نتیجه ایجاد درآمد و اشتغال زایی اشاره نمود و اذعان داشت اتحادیه اروپا برای حفظ میراث فرهنگی کشورها بودجه ای بالغ بر 50 میلیون یورو در نظر گرفته که بخش مهمی از این بودجه در زمینه تحقیق و پژوهش صرف شده است و نتایج این پژوهش ها می تواند در قالب بسته های تخصصی در خدمت کشورهای دارای سابقه تاریخی نظیر ایران قرار گیرد.

 ادواردو لوپز بوسکتس در ادامه گفت: در کشور اسپانیا نمونه های موفقی نظیر الحمراء گراندا وجود دارد که تاریخ احداث آن ها مربوط به دوره اسلامی است و ما توانسته ایم با حفظ و احیاء آن سالانه درآمد قابل توجهی را عاید کشورمان کنیم و حاضریم این تجربه و تجربیات مشابه را در قالب نشست های تخصصی به طرف ایرانی منتقل کنیم.

در ادامه جانفشان سرپرست صندوق احیاء بناهای تاریخی، ضمن خوشامدگویی به طرف اسپانیایی و حاضران در این نشست گفت: این نشست تخصصی فرصتی مغتنم است که بتوانیم تجربیات و دانش فنی موجود در هر دو کشور را با هم مرور کنیم و نکات قابل استفاده این موارد را به مثابه راهبردهای کارآمد در زمینه فعالیت های خود به کار گیریم.

وی در ادامه ضمن اشاره به پیشینه تاریخی ایران و اهمیت احیاء بناهای تاریخی به روش علمی گفت: تلاش ما بر این محور استوار است که مرمت، احیاء و کاربری بناهای واگذار شده منطبق با شأن بنا باشد و در این رهگذر آماده همکاری های بیشتر با کشورهایی نظیر اسپانیا که تجارب مهمی در این زمینه دارند هستیم.

جانفشان با اشاره به استقبال گردشگران خارجی از بناهای تاریخی ایرانی افزود: هم اکنون نمونه های موفقی از بناهای تاریخی در شهرهای مختلف ایران وجود دارد که می تواند مدلی برای فعالیت های این عرصه در سایر کشورها نیز باشد و صندوق احیاء به عنوان مؤسسه ای که وظیفه مرمت و بهره برداری از بناها و خانه های تاریخی را بر عهده دارد با دقت روند فعالیت های های خود را ارزیابی می کند و در این مسیر از مباحث تخصصی به عنوان بستری برای پیشرفت حوزه احیاء کشور استقبال می کند.

پروفسور ماریا ژوزفا بالاگوئرو دکوئیار نیز در این نشست گفت: در اسپانیا بیش از 46 سایت تاریخی وجود دارد که جزو میراث ملی این کشور است و در قرن حاضر، دولت ضمن وضع قوانینی در جهت حفظ این آثار، امکاناتی را در اختیار این سایت ها قرار داده تا در جهت بازیافت و احیاء مورد استفاده قرار گیرد.

وی در ادامه گفت: کشور اسپانیا در تلاش است تا با برنامه ریزی در مقیاس ملی ضمن حفظ میراث فرهنگی خود، گردشگری فرهنگی را گسترش دهد و با ایجاد رقابت در شهرهای مختلف امکانات و بودجه لازم را در این زمینه تخصیص می دهد.   

وی با اشاره به مرمت و بهره برداری بناها در شهرهای تاریخی اسپانیا اذعان داشت شهر پنیسکولا به عنوان یک شهر تاریخی با دیوارها و استحکامات دفاعی متعلق به قرن شانزدهم به خوبی توانسته در جهت حفظ میراث فرهنگی گام بردارد و با تهیه نقشه شهری، قوانین و مقرراتی را در زمینه ساختمان سازی تنظیم کند.

بالاگوئرو در پایان افزود: حفظ میراث فرهنگی نه تنها در زمان بحران می تواند باعث جذب سرمایه شود بلکه زمینه کارآفرینی را نیز فراهم می سازد و به منظور درآمدزایی، ایجاد پلان جامعه که با مدیریت اروپا و خود کشور هماهنگ باشد و باعث بهبود کیفیت فضاهای مقصد گردشگری فرهنگی شود ضروری به نظر می رسد.