مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران

مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران

Niavaran Cultural Historic Complex

مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران

مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران

Niavaran Cultural Historic Complex

تابلوي چهره نگاري در كاخ موزه صاحبقرانيه

دوشنبه 25 ارديبهشت 1391 - 20:26
تابلوي چهره نگاري مظفرالدين شاه، امين السلطان و ابوالقاسم خان ناصر الملك در قسمت ورودي سرسراي غربي كاخ موزه صاحبقرانيه قرار دارد

در قسمت ورودي سرسراي غربي كاخ موزه صاحبقرانيه چهره نگاري منحصر به فردي از صمصام بن ذوالفقار نقاش دربار قاجار به چشم مي خورد كه در آن علاوه بر مظفرالدين شاه، چهره 2 تن از رجال سياسي دوران قاجار ابوالقاسم خان ناصرالملك و ميرزا علي اصغر اتابك معروف به امين السلطان با تكنيك رنگ و روغن روي بوم و در ابعاد 100 در 120 سانتي متر به تصوير كشيده شده است. سبك اين اثر، سبك قاجار مي باشد كه در آن سعي شده شخصيت ها با جلال، وقار و شكوهي خاص به تصوير كشيده شوند.

صمصام بن ذوالفقار ملقب به میرزا مهدی مصورالممالک نقاش، چهره پرداز و چاپگر ایرانی در عهد قاجاریه و از هنرمندان بنام عصر ناصری و مظفری بود که در اواخر سده سیزدهم و اوایل سده چهاردهم هجری می زیست.

میرزا مهدی خان نقاش در سال 1314 هجری قمری از جانب مظفرالدین شاه قاجار، ملقب به "مصورالملک" شد. وی از اواخر دوره ناصری، تمام دوره مظفری و تا اوایل پادشاهی محمد علیشاه قاجار زندگی کرد.

وی در هر سه رشته چهره سازی، منظره سازی از طبیعت و کپی دست داشت. قلمش شیرین بود و رنگ های نسبتاً زنده به کار می برد. وی در بیشتر آثار خویش به چهره نگاری و مردم نگاری با رنگ روغن و آبرنگ می پرداخت. تصاویر روزنامه شرافت که از نخستین روزنامه های مصور دولتی در عهد قاجار محسوب می شد توسط مهدی مصورالملک کشیده می شد.

چهره نگاري يكي از موضوعات پر اهميت ديگر در دوران نقاشي قاجاريه مي باشد كه براي نصب در اماكن رسمي و دولتي در نظر گرفته مي شد. مثلاً نقش چهره در حالت نشسته روي صندلي، ايستاده تمام قد، دو زانو در حالت نشسته با پشتي. البته اين نقاشي ها مخصوص پادشاهان قاجار، شاهزادگان، وزراء و ديگر وابستگان به دربار است. در اين چهره پردازي ها پرداختن به جزئيات چهره و نيز توصيف شخصيت در درجه اول اهميت قرار داشت.

گردآورنده: آرامه نادری

شناسه خبری: 640
تاریخ انتشار: 1391/2/2520:26
هشتگ ها:

آخرین مطالب