مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران

مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران

Niavaran Cultural Historic Complex

مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران

مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران

Niavaran Cultural Historic Complex

انجام 22 عنوان پروژه پژوهشی و ساماندهی جامع از داشته های مجموعه نیاوران

دوشنبه 14 آبان 1397 - 13:28
سید رحمت اله رئوف حنان مدیر مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران گفت: از ابتدای سال 1395 تاکنون اجرای 22 عنوان پروژه پژوهشی و ساماندهی جامع از سوی این مدیریت در دستور کار قرار گرفته است.

سید رحمت اله رئوف حنان مدیر مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران گفت: از ابتدای سال 1395 تاکنون اجرای 22 عنوان پروژه پژوهشی و ساماندهی جامع از سوی این مدیریت در دستور کار قرار گرفته است.

 

به گزارش روابط عمومی مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران، رئوف حنان مدیر این مجموعه با اعلام این خبر گفت: بازشناسی موضوعات پژوهشی کاربردی برای تدوین نقشه راه کارآمد مانند پژوهش در ظرفیت های باغ نیاوران، پژوهش در تاریخ شفاهی و معماری نیاوران و تهیه برنامه زمان بندی نیاوران از جمله اقداماتی بوده که از ابتدای سال 95 تاکنون انجام شده است.

 

او افزود: مجموعه نیاوران با هدف گسترش فرهنگ پژوهش و مطالعه در زمینه تاریخ، فرهنگ و هنر زمینه را برای انجام پژوهش های کاربردی فراهم کرده و در این راستا علاوه بر ایجاد زمینه پژوهش از گنجینه نفیس خود موجود در موزه های این مجموعه، در جهت همکاری های علمی پژوهشی با پژوهشگران و دانشگاهیان ایرانی و خارجی نیز گام برداشته که   می توان به محورهای آن شامل برگزاری همایش و نشست های پژوهشی، تفاهم نامه های علمی پژوهشی با دانشگاه ها، انعقاد قرارداد جهت امور پژوهشی و مستندنگاری آثار و تهیه و تدوین گزارشات تحلیلی راهبردی و کاربردی از داشته های این مجموعه اشاره کرد.

 

مدیر مجموعه نیاوران گفت: "پروژه مطالعاتی و ساماندهی جامع کتب خطی و چاپی" موزه کتابخانه سلطنتی نیاوران با حضور جمعی از کارشناسان زبده انجام شد که طی آن حدود 16 هزار جلد کتاب فارسی، لاتین و نسخ نفیس خطی موجود در این موزه برای نخستین بار در قالب توصیفی و تحلیلی کتابشناسی، فیش برداری، چکیده نویسی و فهرست نگاری شد که در نهایت در قالب 4 جلد کتاب چاپ و نشر می شود.

 

رئوف حنان با اشاره به اینکه نسخ خطی موزه کتابخانه تاکنون مورد مطالعه و تدوین شناسنامه قرار نگرفته بود ادامه داد: با همکاری کارشناسان این رشته، فهرست نویسی کتب خطی این کتابخانه که هرکدام در نوع خود منحصر بفرد است انجام شد که طی این پروژه، شناسنامه تخصصی هر نسخه در 9 صفحه برای اولین بار معرفی خواهد شد که این نوع معرفی نسخ خطی در جهان اسلام به عنوان یک فهرست نویسی توصیفی، تحلیلی، هنری، تبیینی، تاریخی و فرهنگی مطرح است.

 

مدیر مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران ثبت 31 اثر منقول این مجموعه را در فهرست آثار ملی کشور از اهم اقدامات پژوهشی این مجموعه طی دو سال اخیر عنوان کرد و گفت: بازشناسی و معرفی آثار ارزشمند فرهنگی تاریخی این مجموعه و همکاری با کارشناسان اعزامی از سوی اداره کل ثبت آثار و حفظ و احیاء میراث معنوی و طبیعی سازمان میراث فرهنگی در جهت کارشناسی آثار منتخب و تکمیل شناسنامه اثر جهت ثبت از جمله اهم اقدامات پژوهشی در دو سال اخیر بوده است که طی آن 31 اثر منقول مجموعه نیاوران شامل تابلوهای نقاشی و قلمدان ها در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.

 

رئوف حنان ادامه داد: از دیگر اقدامات این مجموعه همکاری با کارشناسان و متخصصین جهت مستندنگاری و تکمیل شناسنامه هنری و فنی آثار موزه ها بوده و از آن جمله می توان به مستندنگاری مجموعه فرش ها و قلمدان ها و همچنین ساماندهی اطلاعات عمومی و تخصصی و مستندنگاری تعداد 104 تخته فرش و 1200 دست از پوشاک موجود در کاخ اختصاصی نیاوران اشاره کرد که ماحصل انجام امور کارشناسی و پژوهشی بر روی این دسته از آثار، چاپ کتاب های فاخر در آینده ای نزدیک خواهد بود.   

 

او در ادامه به توجه ویژه به داشته های باغ نیاوران و معماری این باغ تاریخی اشاره کرد و گفت: اخیراً مطالعه پژوهشی در خصوص معماری باغ نیاوران حاصل قریب به یک سال پژوهش تفصیلی از وقایع و اتفاقات این باغ از زمان قاجار تا پایان حکومت پهلوی و معماری این باغ به اتمام رسیده که پس از بازبینی نهایی با عنوان "تاریخ نگاشت معماری باغ نیاوران" در دو جلد به چاپ خواهد رسید.    

 

مدیر مجموعه نیاوران گفت: مستندنگاری مجموعه آثار نقاشی و حجمی این مجموعه جهت چاپ دو جلد کتاب، موضوعی است که به تازگی آغاز شده و این مدیریت در نظر دارد مجموعه تابلوهای نقاشی و آثار حجمی موجود در موزه های این مجموعه را با نگاهی پژوهشگرانه به همگان معرفی کند تا اطلاعات این کتاب ها در اختیار علاقه مندان به خصوص محققان قرار گیرد و نمونه های نادر شناسایی شود.

 

او همکاری با گروه کارشناسی مؤسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور جهت کارشناسی فضای سبز این مجموعه را به عنوان اقدامی دیگر برشمرد و گفت: این همکاری پیرو انعقاد تفاهم نامه ای فی ما بین پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و آن مؤسسه با محوریت بازدیدهای ادواری، مشاوره، آموزش و انجام عملیات اصلاحی صورت گرفت و طی آن کارشناسان اعزامی از وضعیت فضای سبز این مجموعه بازدید کردند و ضمن بیان نقاط قوت و ضعف فضای سبز مجموعه نیاوران مطالعات کارشناسی خود را در اختیار این مجموعه قرار دادند.    

 

به گفته رئوف حنان بررسی تأثیر گودبرداری های عمیق منطقه در ترک خوردگی های عمارت های مجموعه نیاوران از دیگر پروژه تحقیقاتی انجام شده در این مجموعه بوده که با همکاری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی صورت گرفته است.

 

او در ادامه خاطر نشان کرد: مطالعه بر روی گونه های گیاهی باغ نیاوران و تکمیل بانک اطلاعاتی پوشش گیاهی باغ حاصل همکاری کارشناسان واحد فضای سبز و روابط عمومی این مجموعه از دیگر اقدامات پژوهشی در حال انجام است.

 

مدیر مجموعه نیاوران گفت: اخیراً دو تفاهم نامه همکاری علمی پژوهشی با دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام خمینی (ره) و دانشکده هنر و معماری دانشگاه الزهراء به منظور ارتقاء کمی و کیفی اهداف و برنامه های آموزشی پژوهشی مشترک بین دو نهاد منعقده شده و امکان همکاری در زمینه برگزاری کارگاه آموزشی، همایش، سمینار، نمایشگاه، مسابقه، جشنواره و همچنین استفاده متقابل از امکانات کتابخانه ای و نرم افزاری و همکاری در زمینه های علمی، پژوهشی، فرهنگی و آموزشی برای طرفین فراهم شده است.

 

رئوف حنان در پایان افزود: از دیگر برنامه های این مجموعه در طول این مدت برنامه ریزی برای گذار از وضع موجود به وضع مطلوب در حوزه فرهنگی و پژوهشی و گسترش روابط فرهنگی بین موزه های این مجموعه با سایر کشورها و از آن جمله چین، اسپانیا، اتریش، ویتنام و کره جنوبی و همچنین برگزاری نشست هایی با رؤسای موزه های لوور و بریتانیا و شخصیت های علمی و فرهنگی جهان بوده است.

 

همچنین این مجموعه در مناسبت های گوناگون با رویکرد پژوهشی نسبت به برگزاری نشست و همایش هایی  نیز اقدام کرده که نشست پژوهشی یادمان یلدا طی دو سال با هدف ایجاد پیوند عمیق تر بین میراث ناملموس و میراث ملموس و همچنین نشست پژوهشی به مناسبت بزرگداشت امضاء فرمان مشروطه در نیاوران از آن جمله است.

 

در پایان خاطر نشان می سازد انجام پروژه تحقیقاتی شناسایی و پایش عوامل مخل بیولوژیک در مجموعه به صورت منظم در راستای امر حفاظت پیشگیرانه در مقابل عوامل و آلودگی های بیولوژیکی، پروژه تحقیقاتی ملی موزه سبز و پروژه تحقیقاتی مدیریت بحران در موزه هابا همکاری پژوهشکده حفاظت و مرمت، ساماندهی حدود 3 هزار سند فرهنگی مرکز اسناد این مجموعه و همچنین بازخوانی آرشیو دیداری و شنیداری این مرکز برای نخستین بار و انجام پروژه مستندنگاری و تهیه گزارش علمی و فنی از روند اجرای مرمت لوسترهای کاخ صاحبقرانیه از دیگر اقدامات مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران از ابتدای سال 1395 تاکنون در امر پژوهش و ساماندهی اموال فرهنگی بوده است.  

 

شناسه خبری: 2239
تاریخ انتشار: 1397/8/1413:28
هشتگ ها:

آخرین مطالب