مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران

مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران

Niavaran Cultural Historic Complex

مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران

مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران

Niavaran Cultural Historic Complex

همزمان با هفته میراث فرهنگی

آشنایی با باغ موزه قصر از زبان راویان

شنبه 29 ارديبهشت 1397 - 17:43
همزمان با دومین روز از هفته میراث فرهنگی، اولین نشست از سری نشست های "مروری بر تجارب موزه ها" صبح امروز 29 اردیبهشت ماه با حضور کارشناسان و راویان باغ موزه قصر در سالن کنفرانس مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران برگزار شد.

همزمان با دومین روز از هفته میراث فرهنگی، اولین نشست از سری نشست های "مروری بر تجارب موزه ها" صبح امروز 29 اردیبهشت ماه با حضور کارشناسان و راویان باغ موزه قصر در سالن کنفرانس مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران، در این نشست داود اسعدی خامنه مدیر داخلی موزه سیاسی، مجید نصراله زاده مدیر داخلی موزه مارکوف، حسین خانعلی راهنمای موزه سیاسی و همچنین حمیدرضا عظیمی مدیر روابط عمومی باغ موزه قصر به معرفی این باغ موزه و اقدامات و فعالیت های فرهنگی آن پرداختند و تجارب ارزشمند و موفق موزه ای خود را دراختیار موزه داران قرار دادند.

در ابتدای این نشست فیلم مستندی در خصوص معرفی باغ موزه به نمایش درآمد و در ادامه، مجید نصراله زاده مدیر داخلی موزه مارکوف به بیان تاریخچه معرفی این موزه و همچنین اقدامات صورت گرفته برای احیاء و بازسازی بناهای آن پرداخت.

نصراله زاده گفت: این قصر که به دستور فتحعلی شاه قاجار در سال 1213 ه.ق بیرون از تهران بنا گردید، در دوره ناصرالدین شاه با کم توجهی مواجه شد و به تدریج از رونق اولیه افتاد و در زمان مظفرالدین شاه به ویرانه تبدیل شد. اما در زمان پهلوی اول زندان قصر در محل این کاخ قاجاری به عنوان یک زندان مدرن مطابق با استانداردهای بین المللی توسط یک افسر قزاق به نام نیکلای مارکوف در 192 اتاق و گنجایش 800 زندانی طراحی شد.

در ادامه داود اسعدی خامنه مدیر داخلی موزه سیاسی ضمن ابراز خرسندی از برگزاری چنین نشستی گفت: چنین موزه هایی تاریخ گویای هر کشوری هستند و می بایست با یکدیگر در تعامل و همکاری باشند. چراکه بلافاصله پس از پیروزی انقلاب اسلامی، کشور وارد جنگ تحمیلی شد و با معطوف شدن توجه عموم به جنگ، تاریخ قبل از انقلاب مغفول ماند و موزه هایی همچون قصر و نیاوران که جزو تاریخ معاصر کشور هستند می بایست با همکاری یکدیگر به معرفی سده اخیر ایران به جوانان بپردازند.     

او که خود نیز به عنوان زندانی سیاسی در دوره پهلوی در این زندان محبوس بود در خصوص زمان بهره برداری زندان سیاسی در این مجموعه گفت: ساختمان این زندان در دوره پهلوی دوم به بهره برداری رسید و به تدریج میزبان زندانیان سیاسی مشهوری همچون نواب صفوی، بخارایی، آیت اله طالقانی و همچنین چهره های فرهنگی مانند احمد شاملو، مهدی اخوان ثالث و... گردید و پس از تعطیلی زندان و تحویل آن به شهرداری تهران در سال 1386 ، برای طراحی موزه کمیته ای تشکیل و با استفاده از تاریخ شفاهی در 3 زمینه مختلف زندانیان سیاسی، مأموران زندان و خانواده ایشان اطلاعات لازم گردآوری شد. این مجموعه بر اساس برنامه های توسعه فرهنگی شهر تهران در آبان ماه 1391 به نام "باغ موزه قصر" گشایش یافت تا روایتگر بخشی از تاریخ و فرهنگ دو سده گذشته این سرزمین باشد.

حسین خانعلی نیز که از زندانیان سیاسی این زندان بود و در حال حاضر به عنوان راوی و راهنمای موزه سیاسی مشغول به کار می باشد به بیان خاطرات خود در روزهای اسارت پرداخت. او معتقد است راویان، تاریخ را زنده می سازند.

ارائه گزارشی از اهم فعالیت ها و اقدامات فرهنگی این باغ موزه و از آن جمله برگزاری مراسمی با عنوان "رونمایی از تاریخ شفاهی زندان قصر" توسط حمیدرضا عظیمی مدیر روابط عمومی پایان بخش این نشست دوستانه بود.

یادآور می شود سلسله نشست های "مروری بر تجارب موزه ها" که به همت روابط عمومی مجموعه فرهنگی نیاوران به مناسبت هفته میراث فرهنگی در حال برگزاری است تا روز سه شنبه اول خرداد ماه ادامه دارد و این مجموعه در هر روز میزبان یک موزه و یک تجربه است.       

 

شناسه خبری: 2124
تاریخ انتشار: 1397/2/2917:43
هشتگ ها:

آخرین مطالب