مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران

مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران

Niavaran Cultural Historic Complex

مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران

مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران

Niavaran Cultural Historic Complex

نوروز

سه شنبه 1 فروردين 1396 - 16:19
عید نوروز برابر با اول فروردین ماه (تقویم شمسی)، جشن آغاز سال و یکی از کهن‌ترین جشن‌های به جا مانده از دوران باستان است.

عید نوروز برابر با اول فروردین ماه (تقویم شمسی)، جشن آغاز سال و یکی از کهن‌ترین جشن‌های به جا مانده از دوران باستان است.

نوروزهمراه با گل وسبزه ونسیم فرحبخش،به سرزمین عزیزما گام می نهد وامید وآرزو،عشق به آینده،علاقه به زیبایی و شوق به کاررا برای ما به ارمغان می آورد.

بهارسرآغاز فصل زندگی وجنبش طبیعت است. نیاکان ما این فصل فرخنده را گرامی می داشتند وهمراه با برپا داشتن جشنهای گوناگون، برای کاروزندگی آینده نیرو می گرفتند.ما نیز این، سنت پسندیده را به پیروی ازنیاکان خود رعایت         می کنیم و با نو شدن سال، فکرنو و کارنو را آغاز می کنیم ، یاس ها و ناامیدی های گذشته را همراه با سال کهنه به دور می ریزیم و با قلبی آکنده از امید وعشق به کارو آینده ، به سوی هدفهای ملی و اجتماعی حرکت می کنیم و با خود می گوییم که ترقی وکامیابی ما در این است که بجای گفتار ، به دنبال کار باشیم و از سختی ها ورنجها نترسیم و برای پیشرفت خود و اجتماع از هیچگونه اقدام مفیدی فروگذار ننمائیم .

می گویند دنیا مانند آیینه ایست که ما را به همان قیافه ای که بآن نگاه می کنیم نشان می دهد . در این بهار زیبا و در میان سبزه و گل وهوای حیات بخش ، بجای آنکه دیدگان نگران خود را متوجه آینده سازیم و از درک زیبایی و دل آرایی دقایق کنونی غافل بمانیم بار دیگر با خود عهد ببندیم تا با کار و کوشش و فعالیت مفید بر افتخارات کشور خود بیفزاییم .

 

آداب و رسوم عید نوروز در ایران

 

  • مراسم چهار شنبه سوری قبل از عید نوروز یکی از آیینهای نوروزی است که در برخی از شهرها آن را چهارشنبه آخر سال  گویند.
  • ·         خرید لباس برای عید نوروز
  • ·         خانه تکانی یا رفت و روب قبل از عید نوروز

 

 

  • ·         سفره هفت سین و ساعت تحویل سال

هفت سین به معنای هفت قلم شیئی که نام آن‌ها با حرف «س» (سین) آغاز می‌شود، مثل :سماق، سیر، سنجد، سمنو، سکه، سرکه، سبزی . علاوه بر هفت سین  قران ، حافظ ، شمع  و آینه  تخم مرغ و ... سر  سفره گذاشته میشود.

سمنو نماد زایش و بارورى گیاهان است و از جوانه هاى تازه رسیده گندم تهیه مى شود.

سیب هم نماد بارورى است و زایش. مى گویند که سیب با زایش هم نسبت دارد، بدین صورت که اغلب درویشى سیبى را از وسط نصف مى کرد و نیمى از آن را به زن و نیم دیگر را به شوهر مى داد و به این ترتیب مرد از عقیم بودن و زن از نازایى رها مى شد.

سنجد نماد عشق و دلباختگى است و از مقدمات اصلى تولد و زایندگى. عده اى عقیده دارند که بوى برگ و شکوفه درخت سنجد محرک عشق است.

سبزه نماد شادابى و سرسبزى و نشانگر زندگى بشر و پیوند او با طبیعت است.

سماق و سیر نماد چاشنى و محرک شادى در زندگى به شمار مى روند.

سکه به نیت برکت و درآمد زیاد  بر سر سفره هفت سین گذاشته می شود.

اما غیر از این گیاهان و میوه هاى سفره نشین، خوان نوروزى اجزاى دیگرى هم داشته است: دراین میان « تخم مرغ» نماد زایش و آفرینش است و نشانه اى از نطفه و نژاد. «آینه» نماد روشنایى است و حتماً باید در بالاى سفره جاى بگیرد. «آب وماهى»نشانه برکت درزندگى هستند. ماهى به عنوان نشانه اسفندماه بر سفره گذاشته مى شود.

شاخ های سرو، دانه های انار،گل بیدمشک ،نان و پنیر، شمعدان و...را هم می توان جزواجزای دیگرسفره هفت سین دانست.

" کتاب مقدس" هم یکی از پایه های اصلی خوان نوروزی است و بر اساس آن هر خانواده ای به تناسب مذهب خود، کتاب مقدسی را که قبول دارد بر سفره می گذارد.

چنانچه مسلمانان قرآن ، زرتشتیان اوستا وکلیمیان تورات را بر بالای سفره هایشان جای میدهند. برسر سفره ی زرتشتیان در کنار اسپند و سنجد " آویشن" هم دیده می شود که به گفته موبد فیروزگری خاصیت ضد عفونی کننده و دارویی دارد وبه نیت سلامتی و بیشتر به حالت تبریک بر سر سفره گذاشته می شود.

 

  • ·         دید و بازدید عید نوروز
  • ·         سیزده بدر (روز سیزدهم عید نوروز)

جشن سیزده فروردین ماه ،روز بسیار مبارک و فرخنده ایست. ایرانیان چون در مورد این روز آگاهی کمتری دارند آن روز را نحس می دانند وبرای بیرون کردن نحسی از خانه وکاشانهً خود کنارجویبارها و سبزه ها می روند و به شادی می پردازند. تا کنون هیچ دانشمندی ذکر نکرده که سیزده نوروز نحس است. بلکه قریب به اتفاق روز سیزده نوروز را بسیار مسعود و فرخنده دانسته اند. ایرانیان پس از دوازده روز جشن گرفتن و شادی کردن که به یاد دوازده ماه سال است، روز سیزدهم نوروز را که روز فرخنده ایست به باغ و صحرا می روند و شادی می کنند و در حقیقت به این ترتیب رسمی بودن دورهً نوروز را به پایان می رسانند .

عیدنوروز ، بر همگان مبارک باد

 

تهیه کننده : سهیلا اسدی

شناسه خبری: 1774
تاریخ انتشار: 1396/1/116:19
هشتگ ها:

ارسال دیدگاه ها

پیغام شما با موفقیت ارسال شد
کاراکترهای باقی مانده : ( 1000) حرف

آخرین مطالب